chlamydia transmissie, oorzaken en meer

Chlamydia, die meer dan 4 miljoen mensen in de wereld jaar treft, is de meest voorkomende bacteriƫle seksueel overgebrachte ziekte (STD) in de Amerikaanse wetenschappers geloven dat twee keer zo vaak als gonorroe en 30 keer zo vaak als syfilis.

Het goede nieuws is dat chlamydia gemakkelijk kan worden genezen met antibiotica. Het slechte nieuws is dat 50% van de vrouwen die de ziekte op niet dat ze besmet zijn en 30% ontwikkelen ernstige complicaties zoals schade aan de eileiders (de buizen die de eierstokken sluiten op de uterus) veroorzaakt door eileiderontsteking, hetgeen kan leiden tot steriliteit. Schade aan de eileiders kan ook het risico van ectopische zwangerschap verhogen (wanneer de bevruchte eicel buiten de baarmoeder) en vroeggeboorte.

Lees meer over chlamydia

Basics

symptomen

Diagnose en behandeling

het voorkomen

De infectie kan worden doorgegeven aan een ongeboren kind en leiden tot ernstige complicaties. Baby’s van besmette moeders kunnen last hebben van een longontsteking of conjunctivitis, een ontsteking van de membranen in het oog dat kan leiden tot blindheid.

Vijftig procent van de geĆÆnfecteerde mannen hebben ook geen symptomen. Zij kunnen epididymitis en orchitis, een ontsteking van de testikels die onvruchtbaarheid veroorzaken te ontwikkelen. Mannen kunnen een chlamydia urethritis (en infectie van de buis die urine afvoert van de blaas) en symptomen van ontlading van hun penis of een branderig gevoel bij het plassen.

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. De ziekte wordt verspreid door orale, vaginale of anale seks, en als je je ogen aan met een besmette kant kan je ook de ontwikkeling van conjunctivitis. Chlamydia kan ook tijdens vaginale geboorte aan het kind worden doorgegeven. Er is enig bewijs te steunen dat onbehandelde chlamydia-infecties tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte.

BRONNEN

Mayo Clinic: “Chlamydia.”

AMA: “Chlamydia Screening: Een Routinetest.”

CDC: “Chlamydia – CDC Fact Sheet.”

National Institutes of Allergy and Infectious Diseases: “. Chlamydia”