copd ziekte

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een chronische inflammatoire longziekte die belemmerd luchtstroom van de longen veroorzaakt. Symptomen zijn onder meer ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, sputum productie en piepende ademhaling. Het wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan irriterende gassen of deeltjes, meestal van sigarettenrook. Mensen met COPD hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, longkanker en een aantal andere aandoeningen.

Chronische bronchitis en emfyseem zijn de twee meest voorkomende aandoeningen die bijdragen aan COPD. Chronische bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen, die lucht dragen van en naar de longblaasjes (alveoli) van de longen. Het wordt gekenmerkt door dagelijkse hoesten en sputum productie. Emfyseem is een aandoening waarbij de luchtzak (alveoli) aan het einde van de kleinste luchtwegen (bronchioli) van de longen worden vernietigd als gevolg van schadelijke blootstelling.

symptomen

COPD is behandeld. Met een goed beheer, kunnen de meeste mensen met COPD realiseren van een goede symptoombestrijding en de kwaliteit van het leven, evenals een verminderd risico van andere daaraan verbonden voorwaarden.

Kortademigheid, vooral tijdens fysieke activiteiten; piepende ademhaling; Beklemming op de borst; Dat u uw keel eerste ding duidelijk in de ochtend, als gevolg van overtollig slijm in de longen; Een chronische hoest die sputum dat duidelijk, wit, geel of groen kan zijn veroorzaakt; Blauw van de lippen of vingernagel bedden (cyanose); Frequente luchtweginfecties; Gebrek aan energie; Onbedoeld gewichtsverlies (in latere stadia)

Symptomen van COPD vaak lijken niet tot een significante longschade heeft voorgedaan, en ze meestal verergeren na verloop van tijd, vooral als de blootstelling roken blijft. Voor chronische bronchitis, het belangrijkste symptoom is dagelijks hoesten en sputum productie minstens drie maanden per jaar gedurende twee opeenvolgende jaren.

Andere tekenen en symptomen van COPD omvatten

Mensen met COPD zijn waarschijnlijk episodes genaamd exacerbaties, waarin hun symptomen worden erger dan normaal dag-tot-dag variatie en aanhouden ten minste enkele dagen ook ervaring.

Emfyseem. Deze longziekte veroorzaakt vernietiging van de kwetsbare wanden en elastische vezels van de alveoli. Kleine luchtwegen instorten wanneer je uitademt, afbreuk te doen aan de luchtstroom uit je longen .; Chronische bronchitis. In deze toestand, uw bronchiën ontstoken en vernauwd longen produceren meer slijm, waarbij de vernauwde buizen verder kan blokkeren. Je ontwikkelt een chronische hoest proberen om uw luchtwegen te wissen.

De belangrijkste oorzaak van COPD in ontwikkelde landen is het roken van tabak. In de derde wereld, COPD komt vaak voor bij mensen blootgesteld aan dampen van het verbranden van de brandstof voor koken en verwarming in slecht geventileerde woningen.

Blootstelling aan tabaksrook. De belangrijkste risicofactor voor COPD is langdurig roken van sigaretten. Hoe meer jaren u rookt en hoe meer packs u rookt, hoe groter het risico. Pijprokers, sigaar rokers en marihuana rokers zijn in gevaar, net als mensen worden blootgesteld aan grote hoeveelheden van passief roken .; Mensen met astma die roken. De combinatie van astma, een chronische luchtwegaandoeningen en roken het risico op COPD nog .; Beroepsmatige blootstelling aan stof en chemicaliën. Langdurige blootstelling aan chemische dampen, dampen en stof op de werkplek kan irriteren en wakkeren je longen .; Leeftijd. COPD ontwikkelt zich langzaam over jaren, dus de meeste mensen zijn ten minste 35 tot 40 jaar oud toen de symptomen beginnen .; Genetica. Zoals hierboven opgemerkt, de zeldzame genetische afwijking alfa-1-antitrypsine-deficiëntie is de oorzaak van bepaalde gevallen van COPD. Andere genetische factoren die er zeker rokers meer vatbaar voor de ziekte.

Oorzaken

Slechts ongeveer 25 procent van de chronische rokers ontwikkelen klinisch duidelijke COPD, maar de helft hebben subtiel bewijs van COPD. Sommige rokers te ontwikkelen minder vaak voor longaandoeningen. Zij kunnen worden verkeerd gediagnosticeerd als het hebben van COPD tot een grondige evaluatie wordt uitgevoerd.

Air reist je luchtpijp (luchtpijp) en in je longen via twee grote buizen (bronchiën). Binnen uw longen, deze buizen te verdelen vele malen – net als de takken van een boom – in vele kleinere buizen (bronchioli), die eindigen in clusters van kleine luchtzakjes (alveoli). De luchtzakken hebben zeer dunne muren vol met kleine bloedvaten (haarvaten). De zuurstof in de lucht die je inademt overgaat in deze bloedvaten en komt in je bloedbaan. Tegelijkertijd kooldioxide – een gas dat een afvalproduct van de stofwisseling – uitgeademd.

Je longen vertrouwen op de natuurlijke elasticiteit van de luchtwegen en longblaasjes om lucht uit je lichaam. COPD zorgt ervoor dat ze hun elasticiteit verliezen en overexpand, die wat lucht gevangen in je longen als je uitademt verlaat.

In de meeste gevallen wordt de longschade die leidt tot COPD veroorzaakt door langdurig roken van sigaretten. Maar er waarschijnlijk andere factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van COPD, zoals een genetische gevoeligheid voor de ziekte, omdat slechts ongeveer 25 procent van de rokers COPD.

Andere irriterende stoffen kunnen COPD veroorzaken, met inbegrip van sigarenrook, passief roken, pijp rook, luchtvervuiling en werkplek blootstelling aan stof, rook of dampen.

Risicofactoren

In ongeveer 1 procent van de mensen met COPD, de ziekte het gevolg is van een genetische aandoening die lage niveaus van een eiwit veroorzaakt alfa-1 antitrypsine. Alfa-1-antitrypsine (AAT) is gemaakt in de lever en uitgescheiden in het bloed te helpen beschermen de longen. Alfa-1-antitrypsine-deficiëntie kan de lever en de longen beïnvloedt. Schade aan de lever kan optreden bij zuigelingen en kinderen, niet alleen volwassenen met lange rookgedrag.

Infecties van de luchtwegen. Mensen met COPD zijn meer vatbaar voor verkoudheid, griep en longontsteking. Elke respiratoire infectie kan het veel moeilijker om te ademen en kan verdere schade aan longweefsel veroorzaken. Een jaarlijkse griepprik en regelmatige vaccinatie tegen pneumokokken pneumonie zal helpen voorkomen dat sommige infecties .; Hart problemen. Om redenen die niet volledig worden begrepen, COPD verhoogt het risico op hart-en vaatziekten, waaronder een hartaanval. Stoppen met roken vermindert sterk dit risico .; Longkanker. Rokers met chronische bronchitis hebben een groter risico op het ontwikkelen van longkanker doen dan rokers die geen chronische bronchitis hebben. Stoppen met roken vermindert ook sterk dit risico .; Hoge bloeddruk. COPD kan hoge bloeddruk in de slagaders die bloed naar de longen (pulmonale hypertensie) veroorzaken .; Depressie. Ademhalingsproblemen kunt u te houden van het doen van activiteiten die je leuk vindt. En het omgaan met een ernstige ziekte kan bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie. Praat met uw arts als u verdrietig of hulpeloos voelen of denken dat je kan worden ervaren depressie.

complicaties

Voor volwassenen met COPD die verband houden met AAT-deficiëntie, omvatten behandeling opties die worden gebruikt voor mensen met een meer voorkomende vormen van COPD. Bovendien kunnen sommige mensen worden behandeld door vervanging van het ontbrekende AAT-eiwit, dat verder longschade kunnen verhinderen.

Welke symptomen ondervindt u? Wanneer hebben ze beginnen ?; Wat maakt uw symptomen verergeren? Beter?; Heeft iemand in je familie hebben COPD ?; Hebt u een behandeling voor COPD gehad? Zo ja, wat was het en deed het helpen ?; Heb je wel eens bètablokkers genomen voor uw hoge bloeddruk of hart- ?; Bent u wordt behandeld voor een andere medische voorwaarden ?; Welke medicijnen en supplementen heb je regelmatig?

Emfyseem schade de binnenwanden van de longen ‘luchtzakjes (alveoli), waardoor ze uiteindelijk scheuren. Hierdoor ontstaat een grotere luchtruimte plaats van vele kleine en vermindert de beschikbare oppervlakte voor gasuitwisseling.

Hoe lang heb je een hoest had ?; Heeft u last krijgt van kortademigheid gemakkelijk ?; Hebt u een piepende ademhaling opgemerkt wanneer je inademt ?; Heeft u of heeft u ooit gerookt sigaretten ?; Wilt u hulp bij het stoppen van?

Voorbereiding voor uw afspraak

Risicofactoren voor COPD omvatten

Complicaties van COPD omvatten

Longfunctietesten. Spirometrie is de meest voorkomende longfunctietest. Tijdens deze test, wordt u gevraagd te blazen in een grote buis verbonden met een spirometer. Deze machine meet hoeveel lucht je longen kan houden en hoe snel je kunt de lucht blazen uit je longen. Spirometrie kan COPD detecteren, zelfs voordat je symptomen van de ziekte te hebben. Het kan ook worden gebruikt om de progressie van de ziekte te volgen en om te controleren hoe goed de behandeling aanslaat. Spirometrie omvat vaak het meten van het effect van toediening bronchodilator. Andere longfunctie tests omvatten meting van longvolumes, het verspreiden van de capaciteit en pulsoximetrie .; Röntgenfoto van de borst. Een röntgenfoto van de borst kan emfyseem, een van de belangrijkste oorzaken van COPD te tonen. Een X-ray kan ook uitsluiten van andere longproblemen of hartfalen .; CT-scan. Een CT-scan van de longen kan helpen bij het opsporen en emfyseem te bepalen of je zou kunnen profiteren van een operatie voor COPD. CT scans kunnen ook worden gebruikt om te screenen op longkanker, die meer voorkomt bij mensen met COPD dan onder die rookten maar niet COPD .; Arteriële bloed gas analyse. Deze test meet het bloed hoe goed uw longen zuurstof brengen in je bloed en het verwijderen van kooldioxide.

Als uw huisarts vermoedt dat u COPD, zult u waarschijnlijk worden doorverwezen naar een longarts, een arts die is gespecialiseerd in longaandoeningen.

Zuurstoftherapie. Als er niet voldoende zuurstof in je bloed, dan kunt u extra zuurstof nodig. Er zijn verschillende apparaten om zuurstof te leveren aan de longen, met inbegrip van lichtgewicht, draagbare toestellen die u met u kunt nemen om boodschappen te doen en krijgen rond de stad. Sommige mensen met COPD gebruiken zuurstof alleen tijdens activiteiten of tijdens het slapen. Anderen gebruiken zuurstof de hele tijd. Zuurstof therapie kan de kwaliteit van leven te verbeteren en is de enige COPD therapie bewezen om het leven te verlengen. Praat met uw arts over uw behoeften en mogelijkheden .; Longrevalidatie programma. Deze programma’s meestal gecombineerd onderwijs, oefening training, voedingsadvies en begeleiding. Je werkt met een verscheidenheid aan specialisten, die je revalidatieprogramma aan uw behoeften kunnen afstemmen. Longrevalidatie kan ziekenhuisopnames te verkorten, het verhogen van uw vermogen om deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Praat met uw arts over verwijzing naar een programma.

Voordat uw afspraak, wilt u misschien een lijst met antwoorden op de volgende vragen te schrijven

Wilt u misschien een vriend of familielid begeleiden u naar uw afspraak. Vaak twee sets van de oren zijn beter dan wanneer je het leren over een ingewikkeld medisch probleem, zoals COPD. Maak notities als dit helpt.

Longvolume reductie chirurgie. In deze operatie, uw chirurg verwijdert kleine partjes van beschadigde longweefsel uit de bovenste longen. Hierdoor ontstaat extra ruimte in uw borstholte zodat de resterende gezonder longweefsel kunnen uitbreiden en het diafragma kan efficiënter werken. Bij sommige mensen, kan deze operatie de kwaliteit van leven te verbeteren en verlengen de overleving .; Longtransplantatie. Longtransplantatie kan een optie voor sommige mensen die voldoen aan specifieke criteria zijn. Transplantatie kan uw vermogen om te ademen en actief te zijn te verbeteren, maar het is een grote operatie die aanzienlijke risico’s, zoals orgaanafstoting heeft, en het verplicht u tot levenslang immuun onderdrukkende medicatie.

Tests en diagnose

Uw arts zal waarschijnlijk vragen te stellen, zoals

Bedien je ademhaling. Praat met uw arts of ademhalingstherapeut over technieken om efficiënter te ademen gedurende de dag. Ook ben zeker om de ademhaling standpunten en ontspanning technieken die u kunt gebruiken wanneer u kortademig bent bespreken .; Duidelijk uw luchtwegen. Met COPD, slijm heeft de neiging om te verzamelen in uw luchtwegen en kan moeilijk te verwijderen zijn. Gecontroleerde hoesten, het drinken van veel water en het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen .; Oefen regelmatig. Het lijkt misschien moeilijk om te oefenen als je moeite met ademhalen, maar regelmatige lichaamsbeweging kan uw algemene kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren en versterken van uw ademhalingsspieren .; Eet gezond voedsel. Een gezond dieet kan u helpen uw kracht te handhaven. Als je ondergewicht bent, kan uw arts voedingssupplementen aan te bevelen. Als je te zwaar bent, het verliezen van gewicht aanzienlijk kan helpen je ademhaling, vooral in tijden van inspanning .; Vermijd rook en luchtvervuiling. In aanvulling op het stoppen met roken, is het belangrijk om plaatsen waar anderen roken te voorkomen. Passief roken kan bijdragen aan longschade te bevorderen. Andere vormen van luchtverontreiniging kan ook je longen irriteren .; Zie regelmatig uw arts. Blijf bij je afspraak te plannen, zelfs als je je voelt goed. Het is belangrijk om regelmatig te controleren uw longfunctie. En zorg ervoor dat uw jaarlijkse griepvaccin in de herfst krijgen om te voorkomen dat infecties die uw COPD kan verergeren. Vraag uw arts wanneer u het pneumokokkenvaccin nodig.

COPD wordt vaak een verkeerde diagnose gesteld – ex-rokers zijn vaak verteld dat ze COPD terwijl ze in werkelijkheid hebben eenvoudige deconditionering of een andere minder vaak voorkomende longaandoening. Ook zijn veel mensen die echt wel COPD niet gediagnosticeerd tot de ziekte is ver gevorderd en interventies zijn minder effectief.

vooral sigarettenrook – – Als u symptomen van COPD en een geschiedenis van de blootstelling aan de longen irriterende uw arts kan deze tests adviseren

Behandelingen en drugs

Een spirometer is een diagnostisch apparaat dat de hoeveelheid lucht die u in staat om in en uit te ademen bent en de tijd die het kost u om uit te ademen volledig nadat u een diep adem te halen meet.

Een diagnose van COPD is niet het einde van de wereld. De meeste mensen hebben milde vorm van de ziekte waarvoor weinig behandeling behalve het stoppen met roken nodig. Zelfs voor meer gevorderde stadia van de ziekte, effectieve therapie beschikbaar die de symptomen kunnen beheersen, verminderen het risico op complicaties en exacerbaties, en het verbeteren van uw vermogen om een ​​actief leven te leiden.

Lifestyle en huismiddeltjes

Het meest essentiële stap in een behandelplan voor COPD is om alle stoppen met roken. Het is de enige manier om COPD erger te houden – die uiteindelijk uw vermogen om te ademen kan verminderen. Maar stoppen met roken is niet eenvoudig. En deze taak kan vooral ontmoedigend lijken als je hebt geprobeerd te stoppen en het ongelijk zijn gesteld.

Coping en ondersteuning

Praat met uw arts over nicotine vervangende producten en medicijnen die kunnen helpen, maar ook hoe om te gaan terugvallen. Het is ook een goed idee aan tweedehands rook blootstelling te vermijden waar mogelijk.

Artsen gebruiken verschillende soorten medicijnen om de symptomen en complicaties van COPD te behandelen. U kunt sommige medicijnen te nemen op een regelmatige basis en anderen als dat nodig is.

Deze medicijnen – die meestal in een inhalator te komen – ontspannen de spieren rond de luchtwegen. Dit kan helpen verlichten van hoesten en kortademigheid en de ademhaling te vergemakkelijken. Afhankelijk van de ernst van uw ziekte, kunt u een kortwerkende luchtwegverwijder voor activiteiten nodig, een langwerkende luchtwegverwijder die u elke dag, of beide.

het voorkomen

Kortwerkende luchtwegverwijders omvatten albuterol (ProAir HFA, Ventolin HFA, anderen), levalbuterol (Xopenex), en ipratropium (Atrovent). De langwerkende luchtwegverwijders bevatten tiotropium (Spiriva), salmeterol (Serevent), formoterol (Foradil, Perforomist), arformoterol (Brovana), indacaterol (Arcapta) en aclidinium (Tudorza).

Inhalatiecorticosteroïden medicatie kan luchtwegontsteking te verminderen en helpen bij het voorkomen exacerbaties. Bijwerkingen kunnen zijn kneuzing, orale infecties en heesheid. Deze medicijnen zijn nuttig voor mensen met frequente exacerbaties van COPD. Fluticason (Flovent) en budesonide (Pulmicort) zijn voorbeelden van geïnhaleerde steroïden.

Meer informatie over COPD

Sommige medicijnen combineren luchtwegverwijders en inhalatiesteroïden. Salmeterol en fluticason (Advair) en formoterol en budesonide (Symbicort) zijn voorbeelden van combinatie inhalers.

Voor mensen met een matige of ernstige acute exacerbatie, korte cursussen (bijvoorbeeld 5 dagen) van orale corticosteroïden voorkomen dat verdere verslechtering van COPD. Echter kan langdurig gebruik van deze medicijnen ernstige bijwerkingen, zoals gewichtstoename, diabetes, osteoporose, cataract en een verhoogd risico op infectie en verhoogde sterfte COPD.

Een nieuw soort medicijn goedgekeurd voor mensen met ernstige COPD en symptomen van chronische bronchitis is roflumilast (Daliresp), een fosfodiesterase-4-remmer. Dit medicijn vermindert luchtwegontsteking en ontspant de luchtwegen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn diarree en gewichtsverlies.

Meer over COPD

Deze zeer goedkope medicatie helpt bij het verbeteren van de ademhaling en voorkomt exacerbaties. Bijwerkingen kunnen zijn misselijkheid, hoofdpijn, snelle hartslag en tremor. Bijwerkingen zijn dosisgerelateerd en lage doses worden aanbevolen.

Respiratoire infecties, zoals acute bronchitis, longontsteking en influenza, kan COPD symptomen verergeren. Antibiotica helpen bij de behandeling van acute exacerbaties, maar worden niet algemeen aanbevolen voor preventie. Uit een recente studie blijkt dat het antibioticum azithromycine voorkomt exacerbaties, maar het is niet duidelijk of dit wordt veroorzaakt door de antibiotische werking en zijn anti-inflammatoire eigenschappen.

Artsen maken vaak gebruik van deze aanvullende therapieën voor mensen met een matige of ernstige COPD

Zelfs met een lopende behandeling, kunt u tijden ervaren wanneer de symptomen erger voor dagen of weken te worden. Dit heet een acute exacerbatie, en het kan leiden tot respiratoir falen als je geen snelle behandeling krijgen.

Exacerbaties kan worden veroorzaakt door een infectie van de luchtwegen, luchtvervuiling of andere triggers van ontsteking. Wat de oorzaak ook, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u een aanhoudende stijging van hoesten, een verandering in uw slijm of als u een hardere tijd ademhaling merken.

Bij exacerbaties optreden, kunt u aanvullende medicijnen (zoals antibiotica of steroïden of beide), extra zuurstof of behandeling in het ziekenhuis nodig. Zodra de symptomen te verbeteren, zal uw arts met je praten over maatregelen om toekomstige exacerbaties, zoals stoppen met roken, het nemen van geïnhaleerde steroïden, langwerkende luchtwegverwijders of andere medicijnen, het krijgen van uw jaarlijkse griepvaccin, en het vermijden van luchtvervuiling zoveel mogelijk te voorkomen.

Chirurgie is een optie voor sommige mensen met bepaalde vormen van ernstig emfyseem die onvoldoende door alleen medicijnen geholpen

Als u COPD, kunt u stappen ondernemen om zich beter te voelen en vertragen de schade aan uw longen

Leven met COPD kan een uitdaging zijn – vooral omdat het wordt moeilijker om op adem te komen. U kunt op te geven een aantal activiteiten die u eerder genoten. Uw familie en vrienden kunnen moeilijk aan te passen aan een aantal van de veranderingen.

Het kan helpen om je angsten en gevoelens te delen met je familie, vrienden en arts. U kunt ook overwegen te sluiten bij een steungroep voor mensen met COPD. En u kunt profiteren van begeleiding of medicatie als je depressief of overweldigd te voelen.

In tegenstelling tot sommige ziekten, COPD heeft een duidelijke oorzaak en een duidelijk pad van preventie. De overgrote meerderheid van de gevallen zijn direct gerelateerd aan het roken van sigaretten, en de beste manier om COPD te voorkomen is om nooit te roken – of om nu te stoppen met roken.

Als je een oude roker bent, kan deze eenvoudige verklaringen niet zo eenvoudig lijken, vooral als je hebt geprobeerd te stoppen – één, twee of vele malen eerder. Maar blijf het proberen. Het is van cruciaal belang voor een stoppen met roken programma dat kan helpen stoppen voor een goede te vinden. Het is uw beste kans voor het voorkomen van schade aan uw longen.

Beroepsmatige blootstelling aan chemische dampen en stof is een andere risicofactor voor COPD. Als u werkt met dit soort long irriterende, overleg dan met uw supervisor over de beste manieren om jezelf te beschermen, zoals het gebruik van ademhalingsapparatuur.

Symptomen en de behandeling van

1

Zorg Notes 2s

 1

2s

)