dexamethason toepassingen, dosering & bijwerkingen

Wat is dexamethason?

Dexamethason wordt gebruikt om vele verschillende inflammatoire aandoeningen zoals allergische stoornissen, huidaandoeningen, colitis ulcerosa, artritis, lupus, psoriasis, of ademhalingsstoornissen behandelen.

Dexamethason kan ook worden gebruikt voor doeleinden die niet in deze medicatie gids.

U moet dit medicijn niet gebruiken als u allergisch bent voor dexamethason zijn, of als u een schimmelinfectie overal in je lichaam.

Belangrijke gegevens

Alvorens dexamethason, vertel uw arts over al uw medische aandoeningen, en over alle andere geneesmiddelen die u gebruikt. Er zijn vele andere ziekten die kunnen worden beïnvloed door steroïden gebruiken, en vele andere medicijnen die kunnen interageren met steroïden.

Uw dexamethason dosering kan veranderen als u een ongewone spanning, zoals een ernstige ziekte, koorts of infectie, of als u een operatie of een medische noodsituatie. Vertel uw arts over een dergelijke situatie die je raakt tijdens de behandeling.

Dexamethason kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor het makkelijker voor u om een ​​infectie te krijgen of verergering van een infectie die u al hebt of kort geleden gehad. Vertel uw arts over een ziekte of infectie u in de afgelopen weken hebben gehad.

Voorkomen dat in de buurt van mensen die ziek zijn of infecties. Bel uw arts voor preventieve behandeling als u bent blootgesteld aan waterpokken of mazelen. Deze voorwaarden kan ernstige of zelfs dodelijke bij mensen die met behulp van steroïde medicijnen zijn.

Voordat u dit geneesmiddel

Heeft een “live” vaccin niet ontvangen tijdens het gebruik van dexamethason. Vaccins kunnen niet zo goed werken, terwijl u het nemen van een steroïde.

Stop niet met het gebruik van dexamethason plotseling, of je kan onaangename ontwenningsverschijnselen hebben. Praat met uw arts over hoe om ontwenningsverschijnselen te voorkomen bij het stoppen van de medicatie.

Draag een medisch alarm tag of dragen een identiteitskaart waarin staat dat u dexamethason nemen. Elke medische zorgverlener die je behandelt zou moeten weten dat u gebruik maakt van een steroïde.

U moet dit medicijn niet gebruiken als u allergisch bent voor dexamethason zijn, of als u een schimmelinfectie overal in je lichaam.

Dexamethason kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor het makkelijker voor u om een ​​infectie te krijgen. Steroïden kan ook verslechteren een infectie die je al hebt, of opnieuw een infectie die u onlangs gehad. Alvorens dexamethason, vertel uw arts over een ziekte of infectie u in de afgelopen weken hebben gehad.

Om ervoor te zorgen dat u veilig kunt dexamethason nemen, vertel uw arts als u een van deze andere voorwaarden

leverziekte (zoals cirrose)

nierziekte

een schildklier aandoening

suikerziekte

een geschiedenis van malaria

tuberculose

osteoporose

een spieraandoening zoals myasthenia gravis

glaucoom en cataract

herpes infectie van de ogen

maagzweren, colitis ulcerosa, diverticulitis of

depressie of psychische aandoening

congestief hartfalen; of

Hoe moet ik dexamethason nemen?

hoge bloeddruk

de overheid zwangerschap categorie C. Het is niet bekend of dexamethason een ongeboren baby zal schaden. Vertel uw arts als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden tijdens het gebruik van deze medicatie.

Zie ook: de zwangerschap en borstvoeding waarschuwingen (in meer detail)

Dexamethason kan overgaan in de moedermelk en kan een zogende baby schaden. Gebruik dit medicijn niet gebruiken zonder te vertellen uw arts als u borstvoeding geeft een baby zijn.

Dexamethason kan op de groei bij kinderen. Praat met uw arts als u denkt dat uw kind niet groeit in een normaal tempo tijdens het gebruik van deze medicatie.

Neem dexamethason precies zoals voorgeschreven door uw arts. Neem niet in grotere of kleinere hoeveelheden of langer dan aanbevolen. Volg de aanwijzingen op uw recept label.

Uw arts kan incidenteel uw dosis veranderen om ervoor te zorgen dat u de beste resultaten te krijgen.

Uw steroïde medicatie behoeften kunnen veranderen als u ongewone spanning, zoals een ernstige ziekte, koorts of infectie, of als u een operatie of een medische noodsituatie. Vertel uw arts over een dergelijke situatie die je treft.

Deze medicatie kan ongebruikelijke resultaten met bepaalde medische tests veroorzaken. Vertel elke arts die u behandelt dat u dexamethason.

Stop niet met het gebruik van dexamethason plotseling, of je kan onaangename ontwenningsverschijnselen hebben. Praat met uw arts over hoe om ontwenningsverschijnselen te voorkomen bij het stoppen van de medicatie.

Draag een medisch alarm tag of dragen een identiteitskaart waarin staat dat u dexamethason nemen. Elke medische zorgverlener die je behandelt zou moeten weten dat u gebruik maakt van steroïde medicijnen.

Bewaren bij kamertemperatuur weg van vocht en warmte.

Wat gebeurt er als ik een dosis gemist?

Bel uw arts voor instructies als u een dosis dexamethason missen.

Wat gebeurt er als ik een overdosis?

Langdurig gebruik van hoge steroïde doses kan leiden tot symptomen zoals dunner huid, blauwe plekken, veranderingen in de vorm of locatie van lichaamsvet (vooral in je gezicht, nek, rug en de taille), verhoogde acne of gezichtshaar, menstruele problemen, impotentie, of verlies van interesse in seks.

Wat moet ik vermijden?

Voorkomen dat in de buurt van mensen die ziek zijn of infecties. Bel uw arts voor preventieve behandeling als u bent blootgesteld aan waterpokken of mazelen. Deze voorwaarden kan ernstige of zelfs dodelijke bij mensen die met behulp van steroïde medicijnen zoals dexamethason zijn.

Heeft een “live” vaccin niet ontvangen tijdens het gebruik van dexamethason. Het vaccin kan minder goed in deze tijd, en kunnen niet u volledige bescherming tegen ziekte. Levende vaccins omvatten mazelen, bof, rubella (MMR), orale polio, rotavirus, tyfus, varicella (waterpokken), H1N1 influenza, en nasale griepvaccin.

Vermijd het drinken van alcohol tijdens het gebruik van dexamethason.

Dexamethason bijwerkingen

Get dringende medische hulp als u een van deze symptomen van een allergische reactie op dexamethason: netelroos; ademhalingsproblemen; zwelling van uw gezicht, lippen, tong of keel.

Bel uw arts onmiddellijk als u een ernstige bijwerking zoals hebben

problemen met uw visie

zwelling, snelle gewichtstoename, gevoel kort van adem

ernstige depressie, ongewone gedachten of gedrag, inbeslagneming (convulsies)

bloederige of teerachtige ontlasting, bloed ophoesten

pancreatitis (ernstige pijn in uw bovenste maag verspreiden naar uw rug, misselijkheid en braken, snelle hartslag)

laag kaliumgehalte (verwardheid, onregelmatige hartslag, extreme dorst, vaak plassen, been ongemak, spierzwakte of slap gevoel); of

gevaarlijk hoge bloeddruk (ernstige hoofdpijn, wazig zicht, zoemen in je oren, angst, verwarring, pijn op de borst, kortademigheid, onregelmatige hartslag, inbeslagneming).

Minder ernstige dexamethason bijwerkingen kunnen zijn

slaapproblemen (slapeloosheid), stemmingswisselingen

acne, droge huid, dunner huid, blauwe plekken of verkleuring

langzame wondgenezing

overmatig zweten

hoofdpijn, duizeligheid, draaierig gevoel

misselijkheid, maagpijn, opgeblazen gevoel

spier zwakte; of

veranderingen in de vorm of plaats van lichaamsvet (vooral in de armen, benen, gezicht, nek, borst en taille).

Dit is niet een volledige lijst van bijwerkingen en anderen kunnen optreden. Bel uw arts voor medisch advies over de bijwerkingen. U kan bijwerkingen te melden aan de overheid bij de regering-1088.

Veel geneesmiddelen kunnen interageren met dexamethason. Hieronder is slechts een gedeeltelijke lijst. Vertel uw arts als u gebruik maakt van

aspirine (genomen op een dagelijkse basis of bij hoge doses)

Welke andere drugs zullen dexamethason beïnvloeden?

een diureticum (water pil)

een bloedverdunner zoals warfarine (Coumadin)

dexamethason

cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune)

insuline of diabetes medicijnen die u nemen via de mond

ketoconazol (Nizoral)

rifampicine (Rifadin, Rifater, Rifamate, Rimactane); of

epileptica zoals fenytoïne (Dilantin) of fenobarbital (Luminal, Solfoton).

Deze lijst is niet compleet en andere geneesmiddelen kunnen interageren met dexamethason. Vertel uw arts over alle medicijnen die u gebruikt. Dit is inclusief recept, over-the-counter, vitamine en kruidenproducten. Heeft een nieuw medicijn niet beginnen zonder uw arts te vertellen.

Disclaimer: Alle inspanningen werden geleverd om ervoor te zorgen dat de verstrekte informatie juist is, up-to-date en compleet, maar geen garantie wordt gemaakt in die zin. Drug gegevens kan enige tijd gevoelig. informatie over drugs Multum is een bron van informatie ontworpen om gelicentieerde zorgverleners te helpen bij de zorg voor hun patiënten en / of aan de consument te dienen het bekijken van deze service als een aanvulling op, en geen vervanging voor, de expertise, vaardigheden, kennis en het oordeel van de zorgverleners. Het ontbreken van een waarschuwing voor een bepaald geneesmiddel of geneesmiddelcombinatie geenszins worden opgevat om aan te geven dat het geneesmiddel of geneesmiddelcombinatie is veilig, effectief en geschikt voor elke bepaalde patiënt. De hierin opgenomen informatie is niet bedoeld om alle mogelijke toepassingen, routebeschrijvingen, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen, drug interactions, allergische reacties of schadelijke effecten te dekken.

6.01.2010-12-30, 11:09:35.

Zwangerschap Categorie C risico kan niet worden uitgesloten

CSA Schedule N geen gecontroleerde drug

Goedkeuring Geschiedeniskalender Drug geschiedenis aan de overheid

Misselijkheid / braken, chemotherapie-geïnduceerde lorazepam, Ativan, ondansetron, Zofran, metoclopramide, Reglan

Allergische rhinitis prednison, promethazine, Zyrtec, fluticason nasale, loratadine, Flonase

Cushing Syndroom Decadron, Cyproheptadine, Dexamethason Intensol, mifepriston, Dexasone

Bijnierinsufficiëntie Decadron, Dexamethasone Intensol, cortisone, Dexasone, Dexpak Taperpak