diarree oorzaken

Diarree treedt op wanneer het voedsel en vloeistoffen je binnenkrijgt een bedrag pas te snel of te groot – of beide – via uw dikke darm. Normaal gesproken, uw dikke darm absorbeert vloeistoffen uit het voedsel dat je eet, waardoor een semi-vaste ontlasting. Maar als de vloeistoffen uit het voedsel eet niet geabsorbeerd, is het resultaat een waterige stoelgang.

Een aantal ziekten en aandoeningen kunnen diarree veroorzaken. Veelvoorkomende oorzaken van diarree omvatten

Bacteriën en parasieten. Besmet voedsel of water kan bacteriën en parasieten doorgeven aan je lichaam. Parasieten zoals Giardia lamblia en cryptosporidium kunnen diarree veroorzaken.

Voorkomende bacteriële oorzaken van diarree onder campylobacter, salmonella, Shigella en Escherichia coli. Diarree veroorzaakt door bacteriën en parasieten kunnen gemeenschappelijk zijn bij het reizen in ontwikkelingslanden en wordt ook wel reizigersdiarree.

Lactose intolerantie. Lactose is een suiker die in melk en andere zuivelproducten. Veel mensen hebben moeite met het verteren van lactose en ervaring diarree na het eten van zuivelproducten.

Je lichaam maakt een enzym dat helpt verteren lactose, maar voor de meeste mensen, de niveaus van dit enzym vallen snel na de kindertijd. Dit veroorzaakt een verhoogd lactose intolerantie als je ouder.