dysfagie symptomen

Moeite met slikken (dysfagie) betekent dat het kost meer tijd en moeite om voedsel of vloeistof te verplaatsen van je mond naar je maag. Dysfagie kan ook worden geassocieerd met pijn. In sommige gevallen kan slikken onmogelijk.

Af en toe moeite met slikken, die kunnen optreden wanneer u te snel eet of niet je eten niet kauwen goed genoeg, meestal geen reden tot bezorgdheid. Maar aanhoudende dysfagie kan een ernstige medische aandoening die behandeling te geven.

Het hebben van pijn tijdens het slikken (odynofagie), niet in staat om te slikken, met de sensatie van voedsel vast komen te zitten in je keel of borst of achter het borstbeen (borstbeen); kwijlen, Being hees; brengen voedsel back-up (oprispingen), met frequente maagzuur; voedsel of maagzuur back-up in je keel, onverwacht het verliezen van gewicht, hoesten of kokhalzen bij het slikken, hebben om voedsel in kleine stukken gesneden of vermijden van bepaalde voedingsmiddelen als gevolg van problemen met slikken

Wanneer een arts te zien

Dysfagie kan op elke leeftijd voorkomen, maar het is vaker voor bij oudere volwassenen. De oorzaken van slikproblemen variëren en behandeling hangt af van de oorzaak.

slokdarm dysfagie

Tekenen en symptomen geassocieerd met dysfagie kunnen

orofaryngeale dysfagie

Raadpleeg uw arts als u regelmatig moeite met slikken of als gewichtsverlies, oprispingen of braken begeleidt uw dysfagie.

Wat je kunt doen

Als een obstructie interfereert met de ademhaling, bel voor noodhulp onmiddellijk. Als u niet in staat bent om te slikken omdat je het gevoel dat het voedsel zit vast in je keel of borst, ga naar de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp.

Slikken complex en een aantal voorwaarden kan dit proces verstoren. Soms problemen dysfagie kan niet worden geïdentificeerd. Echter, dysfagie valt over het algemeen in één van de volgende categorieën.

Slokdarm dysfagie verwijst naar de sensatie van voedsel plakken of getting opgehangen in de basis van je keel of in je borst nadat je bent begonnen te slikken. Enkele van de oorzaken van de slokdarm dysfagie omvatten

Bepaalde voorwaarden kunnen verzwakken je keel spieren, waardoor het moeilijk is om voedsel te verplaatsen van je mond in je keel en slokdarm wanneer je begint te slikken. U mag stikken, gag of hoesten wanneer u probeert te slikken of het gevoel van voedsel of vocht naar beneden uw luchtpijp (luchtpijp) of je neus. Dit kan tot pneumonie.

Wat te verwachten van uw arts

Oorzaken van orofaryngeale dysfagie omvatten

Wat u kunt doen in de tussentijd

orofaryngeale dysfagie

De volgende zijn risicofactoren voor dysfagie

Moeite met slikken kan leiden tot

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak, kan uw arts u verwijzen naar een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van het oor, neus en keel aandoeningen (KNO-arts), een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van spijsverteringsstoornissen (gastro-enteroloog) of een arts die is gespecialiseerd in ziekten van het zenuwstelsel (neuroloog).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak te krijgen.

Voor dysfagie, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, met inbegrip van

Tot uw afspraak, kan het helpen om uw voedsel kauwen langzamer en grondiger dan gebruikelijk. Als je maagzuur of GERD, probeer het eten van kleinere maaltijden, en eet niet vlak voor het slapen gaan. Over-the-counter antacida kunnen ook tijdelijk helpen.

Uw arts zal waarschijnlijk het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en kunnen diverse tests gebruiken om de oorzaak van uw slikken probleem vast te stellen.

Tests kunnen omvatten

slokdarm dysfagie

X-ray met een contrast materiaal (barium X-ray). Je drinkt een barium oplossing die jassen uw slokdarm, waardoor het beter op de X-stralen opdagen. Uw arts kan dan zien veranderingen in de vorm van je slokdarm en kan de spieractiviteit beoordelen.

Uw arts kan ook moet je slikken vast voedsel of een pil bedekt met barium om de spieren in je keel kijken als je te slikken of te zoeken naar blokkades in uw slokdarm dat de vloeistof barium oplossing niet kunnen identificeren.

De behandeling van dysfagie is afhankelijk van het type of oorzaak van de stoornis slikken.

Voor orofaryngeale dysfagie, kan uw arts u verwijzen naar een toespraak of slikken therapeut, en therapie kan omvatten

Behandeling benaderingen voor oesofageale dysfagie kan omvatten

Als je slokdarm spasme maar uw slokdarm lijkt normaal en zonder GERD, kunt u worden behandeld met medicijnen om uw slokdarm te ontspannen en ongemak te verminderen.

Als moeite slikken voorkomt dat u van het eten en voldoende te drinken, kan uw arts u aanraden

Als u problemen met slikken hebben, moet u een arts te raadplegen en volg zijn of haar advies. Ook zijn sommige dingen die je kunt proberen te helpen verlichten uw symptomen zijn

Achalasie. Wanneer uw onderste slokdarm spier (sluitspier) niet goed te ontspannen te laten eten geef uw maag, kan het ertoe leiden dat u om voedsel te back-up in je keel te brengen. Spieren in de wand van de slokdarm kan ook zwak, een voorwaarde die neigt te verslechteren in de tijd;. Diffuse spasmen. Deze voorwaarde produceert meerdere hoge-druk, slecht gecoördineerd samentrekkingen van uw slokdarm, meestal na je slikt. Diffuse spasme van invloed op de onwillekeurige spieren in de wanden van je lagere slokdarm;. Slokdarmkanker strictuur. Een vernauwde slokdarm (vernauwing) kan val grote stukken van voedsel. . Oesofageale tumoren, tumoren of littekenweefsel, vaak veroorzaakt door gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), kunnen vernauwing veroorzaken. Moeite met slikken heeft de neiging om geleidelijk erger worden wanneer oesofageale tumoren aanwezig zijn;. Vreemde voorwerpen. Soms eten of een ander object kan gedeeltelijk uw keel of slokdarm blokkeren. Ouderen met een kunstgebit en mensen die moeite kauwen hun voedsel kunnen meer kans op een stuk van voedsel te worden in de keel of slokdarm ingediend te hebben te hebben;. Slokdarmkanker ring. Een dunne gebied van vernauwing in de lagere slokdarm kan met tussenpozen moeite met slikken vast voedsel veroorzaken;. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Schade aan de slokdarm weefsel van maagzuur een back-up in uw slokdarm kan leiden tot spasmen of littekens en vernauwing van je lagere slokdarm;. Eosinofiele esophagitis. Deze voorwaarde, die gerelateerd kan zijn aan een voedselallergie, veroorzaakt door een overbevolking van cellen genaamd eosinofielen in de slokdarm,. Sclerodermie. De ontwikkeling van littekenweefsel, waardoor verstijving en verharding van de weefsels, kan je onderste slokdarm sluitspier verzwakken, waardoor zuur om een ​​back-up in uw slokdarm en veroorzaken vaak zuurbranden;. Radiotherapie. Deze vorm van kanker behandeling kan leiden tot ontsteking en littekenvorming van de slokdarm.

Neurologische aandoeningen. Bepaalde aandoeningen – zoals multiple sclerose, spierdystrofie en Parkinson – kunnen dysfagie veroorzaken, neurologische schade.. Plotselinge neurologische schade, zoals een beroerte of de hersenen of het ruggenmerg letsel, kan invloed hebben op uw vermogen om te slikken;. Pharyngeal divertikels. Een kleine zak die zich vormt en verzamelt voedsel deeltjes in je keel, vaak net boven je slokdarm, leidt tot moeite met slikken, gorgelend geluid, slechte adem, en herhaalde de keel clearing of hoesten;. Kreeft. Bepaalde kankers en sommige kankerbehandelingen, zoals bestraling, kan moeilijk slikken.

Veroudering. Als gevolg van natuurlijke veroudering en de normale slijtage van de slokdarm en een groter risico op bepaalde aandoeningen, zoals een beroerte of de ziekte van Parkinson, ouderen een hoger risico van slikproblemen;. Bepaalde aandoeningen. Mensen met een bepaalde neurologische of zenuwstelsel hebben meer kans op problemen met slikken ervaren.

Hoewel slikproblemen niet kunnen worden voorkomen, kunt u uw risico op occasionele moeilijkheid slikken verminderen door het eten langzaam en kauwen je eten goed. Vroege opsporing en effectieve behandeling van GERD kan uw risico op het ontwikkelen van dysfagie geassocieerd met een oesofageale vernauwing verlagen.

een bezoek aan uw arts

ernstige dysfagie

Ondervoeding, gewichtsverlies en uitdroging. Dysfagie kan het moeilijk om te nemen in adequate voeding en vloeistoffen te maken;. Ademhalingsproblemen. Voedsel of vloeistof het invoeren van uw luchtwegen wanneer u probeert te slikken kunnen ademhalingsproblemen, zoals longontsteking of de bovenste luchtwegen veroorzaken.

Wees je bewust van pre-afspraak beperkingen. Wanneer u de afspraak, vragen of er iets is wat je hoeft te doen op voorhand, zoals uw dieet te beperken;. Een lijst van uw symptomen, met inbegrip van die geen verband houdt met de reden waarom u de afspraak gepland kan lijken;. Noteer belangrijke persoonlijke informatie , met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert;. Een lijst van alle medicijnen, vitamines en supplementen die u neemt;. Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn symptomen? Wat zijn andere mogelijke oorzaken;? Welke testen heb ik nodig;? Is deze voorwaarde tijdelijke of langdurige;? Ik heb andere gezondheidsproblemen. ? Hoe kan ik het beste samen beheren; Moet ik mijn dieet te beperken;? Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan hebben? Welke websites raden jullie aan?

Wanneer heeft uw symptomen beginnen;? Laat uw symptomen continu of incidenteel geweest;? Is er iets lijken om uw klachten te verbeteren;? Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten? Zo zijn bepaalde voedingsmiddelen moeilijker te slikken dan anderen;? Heeft u moeite met slikken vaste stoffen, vloeistoffen of beide;? Heeft u hoest of gag wanneer u probeert te slikken;? Had je eerst problemen met slikken vaste stoffen en vervolgens te ontwikkelen moeite met slikken vloeistoffen ?

X-ray met een contrast materiaal (barium X-ray). Je drinkt een barium oplossing die jassen uw slokdarm, waardoor het beter op de X-stralen opdagen. Uw arts kan dan zien veranderingen in de vorm van je slokdarm en kan de spieractiviteit beoordelen;. Uw arts kan ook moet je slikken vast voedsel of een pil bedekt met barium om de spieren in je keel kijken als je te slikken of te zoeken naar blokkades in uw slokdarm dat de vloeistof barium oplossing niet kunnen identificeren;. Dynamic slikken studie. Je slikt-barium bekleed voedingsmiddelen van verschillende consistenties. Deze test geeft een beeld van deze voedingsmiddelen als ze reizen door je mond en in je keel. De beelden kunnen problemen bij de coördinatie van uw mond en keel spieren te laten zien bij het slikken en te bepalen of voedsel in te gaan op je ademhaling buis;. Een visueel onderzoek van uw slokdarm (endoscopie). Een dunne, flexibele verlichte instrument (endoscoop) wordt doorgegeven in je keel, zodat uw arts uw slokdarm kunnen zien,. Fiber-optische endoscopische slikken evaluatie (tegen betaling). Je kan je keel met een speciale camera (endoscoop) en verlichte buis te onderzoeken als je probeert te slikken;. Slokdarmkanker spiertest (manometrie). In manometrie (muh-NOM-uh-boom), wordt een klein buisje in uw slokdarm geplaatst en aangesloten op een druk-recorder op de spiercontracties van uw slokdarm te meten als je slikken;. Imaging scans. Deze kunnen een CT-scan, die een reeks van gedachten X-ray en computer verwerking cross-sectionele beelden van de botten van uw lichaam en zachte weefsels te creëren combineert onder andere, een MRI-scan, die een magnetisch veld en radiogolven gebruikt om gedetailleerde beelden van te maken organen en weefsels, of een positron emissie tomografie (PET) scan, waarin een radioactieve geneesmiddel (tracer) gebruikt om te tonen hoe de weefsels en organen functioneren.

Oefeningen. Bepaalde oefeningen kunnen helpen bij het coördineren van uw slikken spieren of restimulate de zenuwen die de slikreflex leiden;. Leren slikken technieken. U kunt ook leren manieren om voedsel in uw mond of om je lichaam te positioneren en hoofd om u te helpen door te slikken.

Slokdarm dilatatie. Voor een strakke slokdarmsluitspier (achalasia) of een oesofageale vernauwing, kan uw arts een endoscoop te gebruiken met een speciale ballon bevestigd aan voorzichtig rekken en uitbreiden van de breedte van uw slokdarm of langs een flexibele buis of buizen aan de slokdarm (dilatatie) rekken .; Chirurgie. Voor een oesofageale tumor, achalasia of keelholte divertikels, kan u een operatie nodig heeft om uw slokdarm pad vrij;. Medicijnen. Moeite met slikken geassocieerd met GERD kan worden behandeld met recept orale medicijnen om maagzuur. U kan nodig zijn om deze medicijnen te nemen voor een langere periode. Als u eosinofiele esophagitis, kunt u corticosteroïden nodig.

Speciale vloeibare diëten. Dit kan u helpen om een ​​gezond gewicht te behouden en uitdroging te voorkomen;. Feeding buis. In ernstige gevallen van dysfagie, kan een sonde moet het deel van het slikmechanisme die niet normaal werkt omzeilen.

Het wijzigen van uw eetgewoonten. Probeer het eten van kleinere, meer frequente maaltijden. Zorg ervoor dat je eten te snijden in kleinere stukken en eet langzamer;. Proberen voedsel met verschillende texturen om te zien of wat ertoe leiden dat u meer problemen. Dunne vloeistoffen, zoals koffie en sap, zijn een probleem voor sommige mensen, en plakkerig voedsel, zoals pindakaas of caramel, kan slikken moeilijk. Vermijd voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je problemen;. Het vermijden van alcohol, tabak en cafeïne. Deze kunnen maagzuur erger.