eczeem (atopische dermatitis) complicaties

bacteriële infecties

virale infecties

De huid van mensen met atopische dermatitis mist infectiebestrijdende eiwitten, waardoor ze gevoelig voor huidinfecties veroorzaakt door bacteriën en virussen. Schimmelinfecties zijn ook vaak voor bij mensen met atopische dermatitis.

Een groot risico voor de gezondheid in verband met atopische dermatitis is de huid kolonisatie of infectie door bacteriën zoals Staphylococcus aureus. Zestig tot 90 procent van de mensen met atopische dermatitis waarschijnlijk stafylokok bacteriën op hun huid. Vele ontwikkelen uiteindelijk infectie, die atopische dermatitis verergert.

Mensen met atopische dermatitis zijn zeer kwetsbaar voor bepaalde virale infecties van de huid. Als bijvoorbeeld besmet met herpes simplex virus, kunnen ernstige huidaandoening genaamd atopische dermatitis eczeem herpeticum ontwikkelen.

Degenen met atopische dermatitis moet een geldige licentie pokken-vaccin niet ontvangen, zelfs als de ziekte in remissie, omdat ze het risico op het ontwikkelen van een ernstige infectie genoemd eczema vaccinatum. Deze infectie wordt veroorzaakt wanneer het levende vacciniavirus in de pokkenvaccin reproduceert en verspreidt door het lichaam. Bovendien zijn deze in nauw contact met mensen met atopische dermatitis of een geschiedenis van de ziekte niet ontvang pokkenvaccin vanwege het risico van overdracht van het levende vaccin virus degene met atopische dermatitis.