oorzaken van verkoudheid: rhinovirus, coronavirus, en nog veel meer

Je weet hoe het gaat. Je keel voelt krassend, je begint te niezen en hoesten, en al snel je bent in de greep van een vervelende verkoudheid. Om nog erger te maken, al die big-time ellende is uit een klein invader – een levend ding heet een virus.

Snotteren en niezen is niet het enige dat wordt geleverd met een verkoudheid. Het maakt ook je huid droog. Geef het wat TLC aan zodat u kunt uw beste kijken terwijl je de rest van je symptomen onder controle te krijgen.

Het is waarschijnlijk dat op een dag heb je een ontmoeting met een van deze typen

Er zijn ook een heleboel van virussen die de artsen niet hebben geïdentificeerd. Ongeveer 20% -30% van de verkoudheden bij volwassenen worden veroorzaakt door deze “onbekende” bugs.

Verkoudheidsvirussen hebben veel met elkaar gemeen, maar elk type heeft zijn eigen stijl, ook.

Rhinovirus. Dit bos is het meest actief in de vroege herfst, lente en zomer. Ze veroorzaken 10% -40% van de verkoudheid. Je voelt je veel ellendig als je een te vangen, maar het goede nieuws is dat ze zelden u serieus ziek maken.

Coronavirus. Deze hebben de neiging om hun vuile werk doen in de winter en het vroege voorjaar. De coronavirus is de oorzaak van ongeveer 20% van verkoudheid. Er zijn meer dan 30 soorten, maar slechts drie of vier mensen treffen.

RSV en para-influenza. Deze virussen veroorzaken 20% van de verkoudheid. Ze soms leiden tot ernstige infecties, zoals longontsteking, bij jonge kinderen.

Tijd om het recht te zetten. Er is geen bewijs dat je ziek, omdat je uit bij koud weer zijn geweest. En maak je geen zorgen als je raakte oververhit. Het maakt ook niet leiden tot een verkoudheid.

Een andere mythe zegt dat uw dieet is de oorzaak. Geen aandacht besteden aan die lang verhaal. En negeren iemand die zegt dat je ziek omdat uw amandelen of adenoïden zijn groot.

Aan de andere kant, onderzoek suggereert dat stress en allergieën die uw neus of keel invloed op uw kans om besmet te raken met een verkoudheidsvirus kan verhogen.

Rhinoviru; Coronaviru; RSV en para-influenza

Ongeveer 10% tot 15% van de volwassen verkoudheden worden veroorzaakt door virussen ook verantwoordelijk zijn voor andere, meer ernstige respiratoire aandoeningen.

De oorzaken van 20% -30% van de volwassen verkoudheid, virale verondersteld te zijn, blijven niet geïdentificeerd. Dezelfde virussen die verkoudheid veroorzaken bij volwassenen lijken verkoudheid veroorzaken bij kinderen. Het relatieve belang van de verschillende virussen in verkoudheden kinderen, echter, is onduidelijk omdat het moeilijk is om de precieze oorzaak van de symptomen te isoleren in studies van kinderen met een verkoudheid.

Er is geen bewijs dat je een verkoudheid door blootstelling kunnen krijgen om koud weer of van het krijgen gekoeld of oververhit.

BRONNEN

Nationaal Instituut voor Allergie en Besmettelijke Ziekten: “. Common Cold”

Mayo Clinic: “Common Cold.”

Canadees Centrum voor Beroepsziekten Veiligheid en Gezondheid: “. Common Cold”

Universiteit van Virginia Health System: “Infectie van de bovenste luchtwegen (URI of Common Cold).”