tandvullingen: moet metalen vullingen worden vervangen door composiet?

Mijn tandarts aanbevolen ter vervanging van mijn metalen tandvullingen met een composiet materiaal, dat heel duur zou zijn. Is dat nodig?

Dat hangt af van de reden voor de aanbeveling van uw tandarts.

Als uw metalen tandvullingen zijn defect of toon verval, is het belangrijk om ze te vervangen. Onbehandelde verval kan uiteindelijk leiden tot een infectie (abces). In sommige gevallen vervangen van een metalen tandvulling kan de gezondheid van tanden langetermijnvoordeel.

In het algemeen, ter vervanging van metalen tandvullingen om cosmetische redenen mag alleen worden gedaan na zorgvuldige overweging en als uw tandarts voelt het zal niet de gezondheid van uw tanden op lange termijn in gevaar brengen. Ook is er geen noodzaak om metalen tandvullingen als gevolg van bezorgdheid over kwik in de vullingen te vervangen.

De meeste metalen tandvullingen zijn amalgaamvullingen – een stabiele legering met kwik, zilver, tin, koper en eventueel andere metalen. Hoewel de bezorgdheid over de jaren over de veiligheid van kwik in amalgaamvullingen aan de orde gesteld, is er geen sluitend bewijs te steunen dat je beter af met amalgaamvullingen vervangen door alternatieve materialen bent. De American Dental Association ondersteunt het gebruik van amalgaamvullingen als een veilige, betrouwbare en effectieve behandeling voor tandbederf.

Als u niet zeker weet of je nodig hebt om uw metaal tandvullingen te vervangen, vraag uw tandarts om de opties uit te leggen en u helpen te begrijpen wat het beste in uw geval.

Met