vroeg, kon consistente behandeling helpen elimineren hiv

Referentie

Een van de lastige wetenschappelijke uitdagingen voor HIV / AIDS onderzoekers bepalen of HIV bij personen die besmet zijn met het virus, maar die lage niveaus hebben bereikt door middel van effectieve behandeling kan worden geëlimineerd. Bij theernment, Anthony S. Fauci, M.D., theernment regisseur en zijn onderzoeksgroep zijn het testen van een aanpak van dit probleem met behulp van krachtige nieuwe medicijnen om te proberen slapende virus te vernietigen bij mensen die goed hebben gereageerd op jaren van de antiretrovirale behandeling.

De basis voor deze aanpak is afkomstig van zeven patiënten bij wie de behandeling werd begonnen spoedig nadat ze werden geïnfecteerd met HIV. Dr. Fauci de groep bewaakt de patiënten gedurende bijna vijf jaar van de behandeling en gedocumenteerde consequent afnemende niveaus van het virus. Dit betekende dat de patiënten minder kans om aids te ontwikkelen, maar ze konden niet verzekerd zijn op genezing en dus kon niet stoppen met de behandeling. Omdat wetenschappers weten dat kleine reservoirs van het virus in cellen en later vermenigvuldigen in wijdverspreide besmetting kunnen verbergen, Dr. Fauci en zijn collega’s gemeten precies hoe klein deze slapende reservoirs waren en hoe gevoelig ze zouden kunnen worden om eliminatie.

De theernment groep berekende dat de behandeling geëlimineerd ongeveer de helft van het virus in de zeven patiënten per 4,6 maanden. Dat liet de resterende HIV te repliceren, maar in een gestaag dalende rente als gevolg van de effectieve lopende behandeling. Ervan uitgaande dat de besmette mensen hebben ongeveer 1.000.000 slapende cellen geïnfecteerd met HIV, de onderzoeksgroep vastgesteld dat HIV in de aanhoudende reservoir theoretisch zou kunnen worden geëlimineerd met 7,7 jaar van effectieve behandeling.

De bevinding roept de vraag op of de tijd er nodig om het virus te elimineren kan worden verminderd door het invoeren agressieve antiretrovirale behandeling met nieuwere geneesmiddelen na de initiële behandeling zijn patiënten met zeer lage niveaus van HIV. Ze hebben net begonnen met een klinische proef om dit idee te testen.

Chun TW et al. Verval van het HIV-reservoir bij patiënten die antiretrovirale therapie voor langere tijd: implicaties voor de uitroeiing van het virus. Journal of Infectious Diseases 195 (12): 1762-4 (2007).